Biografi til: Jon Mogensen Skanke

Dette fortelles om Jon Mogensen Skanke: Studerte i Helmstedt 1590; rektor ved Katedralskolen i Bergen 1593; sogneprest til Innvik 1597-1617; prost over Nordfjord. Portrett i Innvik Kirke. I 1613 ble han anklaget og dømt for ulovlig handel. Senere, i 1618, ble han dømt for en rekke ærekrenkende forbrytelser; ærekrenkelse av en fogd, for ekteskapsbrudd og hustruvold samt for en del andre anklager. Han ble fradømt sitt embede den 4.august 1617. I tillegg ble han dømt av den verdslige øvrighet, han ble dødsdømt på tinget i Togning i Stryn, og i 1618 blev han halshugget, lagt på steile og gravlagt utenfor kirkegården. Det sies om Jon Mogensen Skanke at han var en mann med ypperlige evner, og en - for sin tid- dyktig kjenner av det gamle norske språk.
Dette skriver NRK-Sogn og Fjordane i forbindelse med det årlige spillet om "Meister-Jo":
Jon Mogenson Schanke (ca. 1570-1617), best kjend som Meister-Jo var sokneprest i Innvik frå 1597 til 1617, då han vart avretta ved halshogging.
Mest truleg ætta han frå Jemtland i Sverige sidan han hadde tilnamnet "Jemptus". Han hadde studert i København og i Helmstadt , Rostock og Wittenberg i Tyskland, og segna seier at han fekk Svarteboka i studietida i Wittenberg - dvs. at han sto i ledtog med djevelen, og kunne trolle.
Han gifta seg med bispedottera Magdalena Foss frå Bergen. Dei rauk tidleg uklar om eit arveoppgjer. Etter mishandling av kona sat Schanke i fengsel i København, men lova bot og betring; slapp ut, og fekk prestekall i Innvik.
Men mishandlinga av kona heldt fram, og han vart skulda for hor og hard framferd mot kyrkjetenarar og andre i kyrkjelyden. Han hamna til slutt for retten, og vart dømd til halshogging.
Han meinte seg urettvist dømd, søkte Kongen om nåde, noko som han fekk. Men meldinga nådde ikkje fram til Innvik i tide, slik at øksa fall over nakken til Meister-Jo i 1617. Staden der han vart avretta, vert framleis kalla Mor(d)skogen.
Segna vil ha det til at Meister-Jo skulda kona for å stå bak ein konspirasjon mot seg. Før han vart avretta, skal han ha sagt at dersom han var uskuldig, ville det bli prova ved at enkja skulle minke inn til ein dverg. Og segna seier at Magdalena etter kvart krympa slik i hop at ho til slutt fekk plass i ei sko-øskje.
Segna om Innvik-presten Meister-Jo er utgangspunktet for eit lokalt historiespel, forfatta av Johannes Heggland. Også Henrik Ibsen skreiv ned segna om Meister-Jo då han samla inn folkeminne på 1860-talet. (Kilde NRK-Sogn og Fjordane)